IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equest: Скорошно решение за Супер Боровец е „малко вероятно“

Друга компания от портфолиото на Equest - Novera е в процес на ликвидация, а активите й се разпродават

17:00 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Equest: Скорошно решение за Супер Боровец е „малко вероятно“

Въпреки редица спекулации около хода на развитието на комплекса „Супер Боровец“ напоследък, към настоящия момент все още не е ясно кога и по какъв начин ще продължи изграждането на проекта, който е заплануван да се превърне в един от най-големите ски курорти в Източна Европа.

Преди два дни представител на един от най-големите акционери в проекта, оманският държавен инвестиционен фонд State General Reserve Fund (SGRF), съобщи, цитиран от Ройтерс, че проектът ще бъде завършен през 2012 г., а инвестицията в него ще бъде 1,1 млрд. долара.

Редица други източници обаче съобщават, че по комплекса няма съществено развитие от неговата първа копка през 2007 г. насам.

Днес от Equest Investments Balkans Ltd, който е другият голям акционер в проекта, пък обявяват, че „настоящият икономически и финансов климат правят каквото и да било скорошно решение по отношение на бъдещите планове за развитието на този евентуален ски курорт малко вероятно“.

През 2007 г. Equest придоби 33,5% от Рила Самоков 2004 АД – дружеството, което развива проекта. Оманският фонд също притежава 33,5% в него. Другите акционери в Супер Боровец са Община Самоков с 25% и Главболгарстрой с 8%.

Относно другите активи на Equest, които останаха в неговото портфолио след старта на програмата за продажба на активи, от фонда поставят най-голям акцент върху развитието на веригата за електроника Техномаркет, в която притежава близо 62%.

От Equest казват, че компанията TMD, която бе създадена вследствие на обединението на Техномаркет и румънската верига Domo, е генерирала продажби в размер общо на 561 млн. евро през 2009 г. От тях 394 млн. евро са продажбите на веригата в България и 167 млн. евро – в Румъния. Тези суми са съответно с 6 и 17% по-ниски в сравнение с продажбите на двете подразделения за 2008 г.

Миналото лято бе съобщено, че фондът е обезпечил краткосрочен заем на Техномаркет с дялове в „Супер Боровец“.

От Equest потвърждават позицията си, че прекратяването на концесията от Софийска община на сметосъбиращата компания Novera, също част от неговото портфолио, е неправомерна, за което фондът продължава да търси компенсация от българското правителство.

В момента Novera, която обедини трите компании Волф 96 ООД, ДИТЦ АД и Чистота София АД, след като те бяха придобити от Equest през 2007 г., е в процес на ликвидация, като всички останали активи на дружеството са в процес на продажба, за да бъдат покрити разходите по ликвидация, съобщават от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още